20+1 kérdés és válasz a juharszirupról

  1. Juharszirup kérdések és válaszokMióta készítenek juharszirupot?

    Az őshonos amerikai indiánok már azelőtt készítettek juharszirupot, mielőtt az európai telepesek megérkeztek volna a kontinensre. A 16-17. század fordulóján már hivatalos feljegyzések születtek az indiánok által készített és használt juharszirupról.

  2. Miből készül a juharszirup?

    A juharszirupot a juharfa kérgének a nedvéből állítják elő.

  3. Vannak adalékanyagok a tiszta juharszirupban?

    A tiszta juharszirup, ahogy a neve is mutatja, adalékanyagotól mentes.

  4. Mitől függ a juharszirup színe, tisztasága és íze?

    A juharsziurp tisztasága függ az adott terület időjárásától, attól hogy mennyire tiszta eszközöket használnak a juharfa kérgének „megcsapolás” során, továbbá függ a forralás és a szirupszűrés módjától.

    A juharszirup íze határozza meg a szirup kereskedelmi értékét. Alapvetően a juhar nedve adja a szirup ízét, nem pedig egyéb más anyagok.

  5. Mi teszi bio (minősített) táplálékká a juharszirupot?

    A QAI (Quality Assurance International) által előírt szigorú előírásoknak kell megfelenie egy biominősített juharszirupnak. Az előállítás módját, a palackozástól a címkézésig, egyszóval minden foylamatot szigorúan ellenőriznek évente az üzemekben.

  6. Ha nem szeretem a palacsintát, mire tudom még használni a juharszirupot a konyhában?

    A juharszirup felhasználása igen széles körű. Nyugodtan használhatod sütéshez és főzéshez; kávéhoz és teához; joghurthoz; pirítoshoz; gofrihoz; gyömülcsökhöz öntetnek; igazából mindenhez, amihez cukrot is adnál.

  7. Meddig áll el a juharszirup?

    A felbontatlan kiszerelés leaglább 3 évig biztosan eláll. Tároljuk sötét és hűvös helyen. A felbontott üveg esetében a felbontástól számított 1 évig nyugodtan használható. Tároljuk a hűtőben.

  1. Miért kell hűteni a juharszirupot felbontás után?

    A tiszta juharszirup természetes összetevőkből áll, amelyek veszíthetnek hatásukból. Mivel adalékanyagoktól mentes mindenképpen hűtőben kell tárolni a felbontás után, hiszen ellentétes esetben még a penészképződés is megindulhat.

  2. Mit kell tenni akkor, hogyha a juharszirup penészes lesz?

    Nem minden esetben kell kidobni a szirupot. Első lépésként mindig próbáljuk meg valahogy eltávolítani a penészes részt. Ezután kóstoljuk meg az ízét. Hogyha nem érzünk változást, akkor nem kell megszabadulnunk a sziruptól. Melegítsük fel a megmaradt szirupot, hogy a panész maradék, szemmel nem látható összetevői is eltűnjenek. Fertőtlenítsük az üveget, ha megvagyunk újra tároljuk hűtőben.

  3. Mikor van a juhar betakarításának ideje?

    Évente, április és május között. Körülbelül 6 héten át tart a betakarítás.

  4. Mindegyik juharfajtából előállítható a tiszta juharszirup?

    Mindössze 2 juharfajta kérgének a nedvét lehet a juharszirupot készítésére felhasználni. A szürke –és a cukorjuhar alkalmas erre a célra.

  5. Milyen öregnek kell lennie a juharfának ahhoz, hogy kérgét „megcsapolhassák”?

    A juharfáról tudni kell, hogy akár több mint 200 évet is elél. Nem lehet korán kezdeni a juharkéreg lecsapolását. Általánosan azt mondják, hogy mikor már 25 cm átmérőjű a fa törzse, és az élettartama meghaladta a 40 évet akkor már alkalams a „lecsapolásra”.

  6. Mennyi juharnedv szükséges 1 liter juharsziruphoz?

    1 liter tiszta juharszirup körülbelül 45 liter juharnedvből állítható elő.

  7. Mennyi juharszirupnak megfelelő nedvet képes 1 juharfa termelni?

    1 fejlett juharfa nedvéből évente átlagosan 1 liter juharszirup állítható elő.

  1. Hol van a világ legnagyobb juharszirup-termelő területe?

    A Kanadához tartozó Quebec területén. Innen származik a világ juharszirup-termelésésnek a 80%-a.

  2. Észak-Amerikán kívül is készítenek juharszirupot?

    A juharszirup készítés az Egyesült Államok észak-keleti részére és Kelet-Kanadára jellemző. A világ juharszirup-termelséének a 80% innen származik. Ahol a cukorjuhar elél hosszú évekig, ott készíthető a hagyományos értelemben vett juharszirup

    Bár tiszta juharszirupot nem állítanak elő a világ más részein, a juharok más fajtáit megcsapolják. Például Koreában az emberek az ’Acer mono’ fajtájú ritka juhart csapolják meg, úgy, hogy a fa nedvét a hegyekből csöveken keressztül szállítják a faluba. A nedvet ugyan megisszák, de nem forralják fel, hogy szirup legyen belőle.

    Érdekesség, hogy Alaszkában és Szibériában a nyírfákat szokás megcsapolni, de a nedvük jóval alacsonyabb cukortartalmú és gyengébb minőségű, mint a juharszirup.

  3. A juharszirupban lévő cukor egészségesebb, mint a fehér cukor?

    A fehér cukor 100%szukróz, míg a juharszirup a szukróz mellett glükózt és fruktózt is tartalmaz. Mivel a juharszirup kevésbé feldolgozott, és így ásványi anyagokat, antioxidánsokat és más értékes összetevőket is tartalmaz – Igen, a juharszirup egészségesebb a fehércukornál!

    (Megjegyzés: A Cukorbetegek azért elővigyázatosan fogyasszák!)

  4. Hogyan lehet a juharszirupot főzéshez használni?

    A tiszta juharszirupot a cukor egészséges helyettesítőjeként számos ételhez fel lehet használni: desszertekhez és péksüteményekhez is. A természetes édesítőt sokoldalúan használhatjuk, készíthetünk belőle mázakat, barbeque szószt húsokhoz, tengeri herkentyűkhöz, zöldségekhez. A fehér cukor helyettesítéséhez 1:1 arányban használjuk a juharszirupot és csökkentsük a folyékony hozzávalók (víz, tej, gyümölcslé) receptben előírt mennyiségét ¼ bögrével. A juharszirupot 1:1 arányban használhatjuk folyékony édesítők helyett is, mint a méz, a melasz vagy a kukoricaszirup.

  5. Mihez a legjobb a juharszirup a konyhában?

    a. Friss gyümölcsök, gabonapehely, pirítós vagy jégkrém ízesítéséhez

    b. Koktélok készítéséhez

    c. Tea, forrócsoki, tojáslikőr, turmixok készítéséhez és ízesítéséhez

    d. Energizáló sportitalok készítéséhez

  6. Van-e különbség a juharszirupok között?

    A juharszirupnak meg kell felelnie bizonyos tisztasági követelményeknek. A magas minőségű, tiszta juharszirupot csakis tiszta juhar nedv párologtatásával készíthetik, teljes tömegében nem lehet kevesebb 66% cukornál. A juharszirupot azonban osztályozzák színének és ízének intenzitása szerint is. Minnél sötétebb színű a szirup, annál intenzívebb az íze. Hazánkban is használják az ’A’-tól ’D’-ig terjedő osztályzást. A besorolás minőségi különbséget nem tesz a szirupok között – ’A’ a legvilágosabb, legenyhébb ízű, ’D’ pedig a legsötétebb intenzívebb ízű. – Ez alapján választunk például juharszirupot a konyhai felhasználáshoz juharszirupot.

  7. A juharszirup igazán most kezd csak berobbanni a köztudatba?

    Bár kevesen tudják, az amerikai polgárhábórú előtti években az elsődleges édesítőszerként használ készítmény nem a cukor volt, hanem a juhar nedvéből készített szirup és a szirup készítésekor kinyerhető juharcukor voltak. Juharfákat ugyanis nagy számban lehetett találni szerte a kontinensen; míg a cukornád termesztés, és az abból készíthető fehér cukor előállítása sokkal de sekkal költségesebb volt.