Juharfa fajták

Kiváló minőségű juhrszirupok

A juhar (latinul ’Acer’) a juharfélék családjába tartozik, lombhullató. Főleg az északi féltekén, Ázsia, Észak-Amerika, és Európa mérsékelt éghajlatú területein terjedt el. Törzse egyenes és hengeres. A fa magassága elérheti a 25-30 méter is, az idősebb faegyedek átmérője pedig a 1,5 métert is meghaladhatja. A fa törzse világos színezetű, leginkább a sárga és fehér kombinációja jellemzi.

A juhar jellegzetes alakú és egyedien rendezett leveleinek köszönhetően könnyen felismerhető. A juharfalevelek jellemzője, hogy tenyeresen karéjosak; erezettek; zöld, piros, narancssárga vagy sárga színben pompáznak. A juharfának általánosan kis virágai vannak, amelyek fürtökben nyílnak. Termése apró gyümölcsökből áll.

A világon a juharfa Kanadában a legnépszerűbb, ugyanis az észak-amerikai ország nemzeti jelképévé vált. Kanada piros-fehér zászlaja egy juharlevéltől hangsúlyos, ez miatt szokás a kanadaiakat csupán „juharlevelesekként” említeni.

A juhar jól munkálható, jól felület-kezelhető. Ennek köszönhetően a bútoripar közkedvelt alapanyaga. Továbbá kopásálló és igen tartós. Használják dísztárgyak és hangszerek készítésére is.

A juhar-család rengeteg változata ismert; több mint 150 fafajtája között tudunk különbséget tenni a méret, a törzs és annak színe, illetve a leveleik alapján. A juharfa-fajtákat elterjedésük is megkülönbözteti egymástól.

A legjobb juharszirupok – a hagyomány szerint is – a cukorjuhar nedvéből készülnek. A cukorjuhar nedvét azért részesítik előnyben a szirup készítésénél, mert akát 4%-os is lehet a cukortartalma. Mivel a többi juhar fajta nedvében jóval kevesebb a cukor, ezért többszörös mennyiség szükséges belőlük ugyanannyi szirup készítéséhez. Manapság úgy tartják, megfelelő feldolgozással bármilyen fajta juharfából készíthető szirup (Természetesen ez eltérő lesz a hagyományos értelemben vett tiszta juharsziruptól).

Magyarországon és egész Közép-Európában az alábbi 3 fajtája terjedt el legnagyobb számban

- Hegyi juhar (Acer pseudoplantus)

- Korai juhar (Acer platanoides)

- Mezei juhar (Acer campestre)

 

Néhány további, ismert juhar alfaj:

- Közép-Kínai juhar (Acer davidii)

- Szürke juhar (Acer griseum)

- Vörös virágú juhar (Acer japonicum)

- Ujjas juhar (Acer palmatum)

- Gömb mezei juhar (Acer cmpestre ’Nanum’)

- Tűzvörös juhar (Acer ginnala)

- Flamingó zöld juharból (Acer negundo ’Flamingo’)

- Japánjuhar (Acer palmatum)

- Gömbjuhar (Acer platanoides ’Globosum’)

- Korai juhar (Acer platanoides)

- Cukorjuhar (Acer saccharum)