Méz és a juharszirup összehasonlítása

Méz helyett juharszirupot

Amikor a cukor egészséges alternatíváiról beszélünk, gyakran esik szó a mézről és a juharszirupról. A méz és a juharszirup bizonyos szempontokból valóban rokoníthatóak egymáshoz, azonban a tápérték tekintetében már különbözőek. Egymáshoz hasonlítva változatos ugyanis a szénhidrát-, a vitamin- az ásványi anyag és a kalória tartalmuk. Vajon melyik az egészségesebb?!

Kalória:

Egy evőkanál méz például 10%-kal több kalóriát tartalmaz, mint a tiszta juharszirup. A számok nyelvén mindez úgy hangzik, hogy 1 evőkanálban juharszirup 52 kalóriát tartalmaz; míg ugyanennyi méz 64 kalóriát. Kis mennyiséget a különbség elenyészőnek tűnhet, azonban nagyobb mennyiség esetében már más a helyzet. Hogyha például a sütéshez egy bögre juharszirupot használunk fel, akkor abban 819 kalória van, ugyanennyi mézben pedig már 1031!
A kalória-bevitel egyenes arányban összefügg a testsúlyunkkal is. Röviden: minnél több kalóriát viszünk be egy nap, annál nagyobb az esélyünk az elhízásra.

Szénhidrátok:

A méz majd 40%-kal több cukrot tartalmaz a juharszirupnál –ez miatt édesebb is; ráadásul egy evőkanál mézben több szénhidrát is található. A juharszirup és a méz egyaránt tartalmaz a ’tiszta cukoron’ kívül fruktózt és glükózt is; a mézben mégis magasabb a fruktóz-arány (A fruktózról tudni kell, hogy ez a legédesebb „cukorféleség”...)

Minden a fák megcsapolásával kezdődik.

A tél végéhez közeledve, úgy késő februárban vagy kora márciusban a cukorkészítők megkezdik az éves betakarítást. A juharfák ’cukorbokornak’ vagy ’juharligetnek’ nevezett gyűjtőterületein a cukorkészítők legelső lépésként megtisztítják a fák körülötti területeket az akadályoktól - a hótól, a leesett faágaktól.

Antioxidánsok:

A méz és a juharszirup antioxidáns tartalma és hatása alapvetően egyforma: mindkettő közepes. Állítja egy, a “Journal of the American Dietetic Research Association"-ban megjelent cikk.

Zsír:

A juharszirup és a méz zsírtartalma között csakis nagyobb mennyiségek esetén van lényeges különbség. Egyes felmérések szerint a juharszirupban ugyanis találni zsírokat; ezek mértéke elenyésző ugyan: 1 evőkanál szirupban egészen pontosan 0,1 grammnyi. A méz ellenben nem tratalmaz zsírokat.

Vitaminok és ásványi anyagok:

A juharszirup és a méz vitamin –és ásványi anyag tartalma egészen eltérő. A méz vitamintartalma jóval magasabb a juharszirupénál, és tartalmaz B6 és C-vitaminokat is – a juharszirup ezeből egyet sem; ugyanakkor az ásványi anyag tartalma a juharfa nedvéből késült szirupnak jóval magasabb, mint a méznek. – Hétköznapi értelemben véve ezt úgy is mondhatnánk, hogy a juharszirup magasabb ásványi anyag tartalma kiegyenlíti a méz nagyobb vitamintartalmára vonatkozó eltéréseket.

Ugyan a méznek is meg vannak az előnyei (a több vitamin), ám aki gondoskodni szeretne az ásványi anyagok pótlásáról és az alacsonyabb kalória -és cukorbevitelről az mindenképpen a juharszirupot válassza!

A juharszirup és a méz összehasonlítása
Tápanyag tartalom / 100 g Méz Juharszirup
Kalória 304 261
Szénhidrát (g) 82,4 67,1
Cukor (g) 82,1 59,5
Szukróz (mg) 890 56278
Glükóz (mg) 35744 2370
Früktóz (mg) 40934 880
Kálcium (mg) 6 67
Vas (mg) 0,4 1,2
Magnézium (mg) 2 14
Foszfor (mg) 4 2
Kálium (mg) 52 204
Nátrium (mg) 4 9
Cink (mg) 0,2 4,2
Mangán (mg) 0,1 3,3
Szelén (mcg) 0,8 0,6

Ne feledjük!

A cukor szervezetünk egészésgét károsítja, minnél töb a cukorbevitel, annál inkább romboljuk szervezetünk egészségét: A sok cukor például károsítja az agyi funkciókat és a memóriát, kártékonyan hat a vércukorszintre! A juharszirup e tekintetben egészésgesebb!