Juharos-áfonyás sportital

Ez a teljesen természetes, házi készítésű energiaital finom keveréke az izmokat energiával feltöltő szénhidrátoknak. Tartalmaz elektrolitokat (nátrium és kálium), melyekkel pótolhatjuk azt, ami az izzadás során elveszett. Nem tartalmaz viszont mesterséges ízesítőket, színezékeket és tartósítószereket, amelyeket a legtöbb bolti energiaitalban megtalálhatunk.

Hozzávalók:

  • 3 bögre áfonyalé (100%-os gyümölcslé legyen)
  • 5 bögre víz
  • ½ teáskanál só
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 csillagánizs (ízlés szerint adagolva)

Készítés:

A hozzávalók összekeverése után tegyük hozzá a csillagánizst és hagjyuk ázni 1 órán át; majd szűrjük le és az egészet tegyük be a hűtőbe.

Juharos-sárgabarackos energia zselé

Az energia zselék forrásai a szénhidrátoknak és jellemző, hogy gyorsan energiát adnak, amikor arra a leginkább szükségünk van. A házi készítésű változatok csak természetes összetevőket tartalmaznak. Az egyik legnépszerűbb a juharos-sárgabarackos energia zselé.

Hozzávalók:

  • 1/3 bögre szárított sárgabarack
  • 1 bögre víz
  • 2 evőkanál kanadai juharszirup
  • 1/4 teáskanál só

Készítés:

Egy kis serpenyőbe tegyünk vizet és sárgabarackot. Forraljuk fel. Vegyük lejjebb a lángot és 10-15 percig pároljuk, míg a gyümölcs nagyon puha nem lesz. Adjuk hozzá a sót és a juharszirupot. Turmixgéppel vagy botmixerrel aprítsuk össze, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy a kívánt zselés-pépes állagot elérjük. Hűtőben tároljuk.

MEGJEGYZÉS: A pép, amint lehűl, besűrűsödik. Tégelyekben hűtsük ki, amiket könnyen magunkkal tudunk vinni edzésre.

Juharos-csirkesaláta pitával

A csirkesalátának ebben az egészséges változatában a majonézt görög joghurttal helyettesítjük az extra fehérje érdekében. Az alma, a szárított áfonya és a juharszirup nem csak fantasztikus ízt adnak, de szénhidrátokkal is feltöltenek, extra segítséget nyújtanak az izmoknak.

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre darabokra vágott, főtt csirkemell
  • 1/2 bögre darabolt alma
  • 2 evőkanál szárított áfonya
  • 1/3 bögre zsírszegény görög joghurt
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 teáskanál kanadai juharszirup
  • 1/8 teáskanál bors
  • 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
  • 1 teljes kiőrlésű pita kenyér, 15-17 cm-es, félbe vágva

Készítés:

Egy edényben keverjük össze a hozzávalókat a kenyér kivételével. Töltsük meg a pitát a csirkés töltelékkel. A legjobb ebédre fogyasztani.

Juharos-datolyás muffin

Ez a házi készítésű muffin alacsony zsírtartalmú, ám magas szénhidrát-tartalma miatt tökéletes arra, hogy feltöltse a szervezetet energiával, amire egy verseny vagy edzés előtt szükség van.

Hozzávalók:

  • 1 bögre zabkorpa
  • fél bögre zsírszegény görög joghurt
  • 3/4 bögre korpa pehely
  • 3/4 bögre liszt
  • 1/2 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1/3 bögre darabolt datolya
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/4 bögre tiszta kanadai juharszirup
  • 1/4 bögre repceolaj
  • 1/4 bögre víz
  • 1 tojás

Készítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy 12 adagos muffin sütőformát béleljünk ki. Egy közepes edényben keverjük össze a zabkorpát és a joghurtot, majd hagyjuk állni. Közben egy másik hasonló méretű edényben keverjük el a korpa pelyhet, a liszteket, a datolyát, a sütőport és a fahéjat. Egy kis tálban keverjük össze a juharszirupot, az olajat, a vizet és a tojást, majd adjuk hozzá az egészet a zabkorpás-joghurtos keverékhez. Vegyítsük össze a lisztes keverékkel, majd kanalazzuk szépen a sütőformába. 15-18 percig süssük. Ha elkészült, vegyük ki a muffinokat a formából és hagyjuk kihűlni őket. Reggelire is kitűnő táplálékforrás, hogy jól induljon a napunk!

Juharos-rizspuding recept

Ez a könnyen elkészíthető juharszirupos recept kitűnően illeszkedik a sportos étrendbe. Nem csak szakértők szerint is kiváló, de még finom is. A célunk a juharos-rizspudinggal, nem más, minthogy olyan ételt készítsünk, ami bőven tartalmaz szénhidrátokat, ám mérsékelten fehérjéket, továbbá alacsony a zsír- és rosttartalma. A zsír nem biztosít gyorsan energiát; a rosttartalmú ételeket pedig tovább tart megemészteni, eltelítenek.

Hozzávalók:

  • 3 bögre főtt rizs
  • 1/4 bögre liszt
  • 1-1/2 bögre sovány tej
  • 2/3 bögre tiszta juharszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/4 teáskanál só

Készítés:

Egy közepes serpenyőben keverjük össze a hozzávalók. Közepes lángon főzzük, időnként kevergessük addig, amíg a keverék forrni nem kezd. Hogyha ez megvan, vegyük le a tűzről és hűtsük le. Melegen vagy hűtve tálaljuk; a tetejét bogyós gyümölcsökkel nagyon széppé feldíszíthetjük.

Juharos-pekándiós pite

Hozzávalók:

  • 3 enyhén felvert tojást
  • 1 csésze tiszta juharszirup
  • 1/2 csésze juharcukor
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vanília
  • egy kis só
  • ½ - ¾ (ízlés szerint) csésze apróra vágott pekándió
  • 1 kész pite tészta (legalább 20cm-es)

Készítés:

Keverjük össze a tojást, a szirupot, a cukort, a vajat, a lisztet, a vaníliát és a sót, majd verjük simára. Adjuk hozzá a pekándiót, és tegyük a pite tésztáhot. 350 fokon süssük legalább 40 percig.

Juharszirupos csirkeszárnyak

Hozzávalók:

  • Csirkeszárnyak, akár előre csomagolva, fagyasztva
  • 1 csésze juharszirup
  • ½ csésze juharcukor granulátum
  • ¼ csésze almabor/almalé
  • 2 evőkanál mustár
  • 3-4 teáskanálnyi ketchup
  • ½ teáskanál só

Készítés:

A sütőt melegítsük elő 400 fokra. A csirkeszárnyakat süssük kb. 30 percig. Ezután keverjük el az összetevőket, és oszlassuk el a szárnyakon. Ízlés szerint vékonyabban, vagy vastagabb réteget kenhetünk. Ha megvagyunk, tegyük vissza a csirkeszárnyakat kb. 20 percre a sütőbe és várjuk meg míg elkészül.

Juharszirupos patogatott kukorica
(Házilag készítve)

Hozzávalók:

  • 2/3 csésze pattogatni való kukorica
  • ½ csésze olvasztott vaj
  • 1 csészényi juharszirup
  • 1/3 csésze kukorica szirup
  • ½ teáskanálnyi só
  • 1/8-nyi teáskanál tejszín
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna

Készítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Oszlassuk el a kukoricát két 9x13 cm-es serpenyőben. Következő lépésként keverjük össze a többi összetevőt és főzzük össze (230-240 fokon). Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a szódabikarbónát. A kukoricát jól keverjük bele a „masszába” és süssük egy órán át, úgy, hogy 15 percenként mozgassuk meg.

Epres palacsinta

Hozzávalók:

  • 10 nagy szem eper
  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 2 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 2-3 evőkanál olaj
  • juharszirup ízlés szerint

Készítés:

Mossuk meg az epret, és vágjuk apró darabokra. A tojásokat válasszuk kettő – a sárgáját a fehérjétől, a fehérjét verjük kemény habbá.

A tojássárgájából a liszt, a sütőpor, a tej és a csipetnyi só-cukor kombináció hozzáadásával készítsünk palacsintatésztát. Az apróra darabolt epreket óvatosan keverjük bele a tésztához. A felvert habot is hozzáadjuk, így lazítunk a palacsinta tésztán.

Forrósítsunk fel egy kiolajozott serpenyőt, és egymás után kis palacsintatésztákat süssünk. A tálaláshoz szórjuk meg pórcukorral, hajtsuk ketté a tésztákat és alaposan locsoljuk meg juharsziruppal. (Cukrot akár már az elkészítés során is helyettesíthetjük a juharsziruppal)

Diós szelet juharsziruppal

Hozzávalók:

  • vaj az edény kikenéséhez
  • 6 evőkanál juharszirup
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 citrom leve
  • 23 dkg liszt
  • 1 csomagsütőpor
  • 23 dkg sütőmargarin
  • 23 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 5 dkg összevágott dió

Készítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tűzálló edénybe tegyük bele a juharszirupot a citromlével és a citrom héjával összekeverve. Ezután egy vegyítsük a lisztet, a sütőport, a margarint, a cukrot és a tojásokat, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a diót is.

Az így elkészült masszát önstük a szirupra, és kenjük el szépen sülés közben majd úgyis eloszlik egyenletesen a tésztában. Süssük kb. 1 óráig, amíg felemelkedik és megpirul.

Kérem értesítsenek, ha vannak akciók